Uczniowie klasy I i III przygotowali pyszne kanapki, bo 8 listopada przypada Dzień Zdrowego Śniadania,
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - przypominają eksperci. 8 listopada w Polsce po raz drugi obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się.
- Pierwsze śniadanie jest dlatego tak ważne, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości - powiedziała prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.